Изложба на Ясен Гюзелев в галерия "Арте"

15:41, 06 фев 18 / Култура 25 1019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Галерия "Арте" представя Ясен Гюзелев с изложба графика от 6 февруари – 1 март 2018 г.

Вернисажът е днес от 17:30 до 19:30 часа – ул. "Бузлуджа" 31, София.

В настоящата изложба ще се покажат графики по сюжети от известните илюстрации на Ясен Гюзелев: „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Приключенията на Пинокио“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Кралят на златната река“ от Джон Ръскин /неиздавана книга в България/, както и графики на прослoвутите карти „Таро“: по „Леонардо“, „Милемиум“ и „900“.

Някои са познати на публиката, други никога не са показвани, ново е това, че сега са реализирани с графичната техника АЛГРАФИЯ, което ги превръща в нов вид оригинал, получават нов живот като самостоятелно произведение.

По време на експозицията ще може да се закупят издадените на български книги с илюстрации на Ясен Гюзелев.

Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски.

Високото му признание се допълва и от редица награди, които получава: „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“; за илюстратор на годината – ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр. Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010).

Но най-голямото признание според Ясен Гюзелев са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което художникът е направил.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама