Американското разузнаване: Русия планира намеса в изборите за конгрес в САЩ

10:15, 14 фев 18 / Свят 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски официални лица от разузнаването предупредиха, че Русия има намерение да се намеси в предстоящите избори за конгрес в САЩ. По думите им, потенциална цел на Москва са и други държави, съобщи БНР.

Русия се очаква да атакува отново. Това е заключението на топ разузнавача на САЩ в изказване пред Сената по темата за глобалните заплахи пред страната.

Дан Коутс заяви, че е убеден, че също както се е намесил в изборите за президент през 2016 г., така и сега Кремъл ще се опита да повлияе на изхода. Коутс коментира, че руските действия по време на президентската надпревара са проработили толкова добре, че сега има нова мотивация.

"Що се отнася до руските опити за влияние, нека да е ясно, че руснаците употребиха този похват, защото е сравнително евтин, рискът е нисък, предлага им нещо, което те възприемат като правдоподобно опровержение и е доказано ефективен", заяви Коутс.

Той уточни, че най-малкото, което се очаква, е да се продължи използването на пропаганда онлайн в опит да нагнетят политическите разногласия в Америка. Разузнавачът добави, че притеснения за руска намеса има сред всички 29 членки на НАТО. Коутс смята, че Москва е начертала стратегия, която обхваща много повече от територията на САЩ.

Междувременно разузнавателната общност застана отново зад заключението от миналата година на няколко агенции, че руският президент Владимир Путин лично е наредил „кампания по повлияване“ на надпреварата от 2016 г. с цел да увеличи шансовете на Доналд Тръмп. Както Тръмп, така и Русия отричат тези твърдения.

По време на изслушването в Сената членовете на комисията попитаха Коутс и другите шефове от разузнаването дали сега САЩ са по-добре подготвени. Те заявиха, че работят по-отблизо с технологичните компании, но не разкриха конкретни стратегии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама