Удари на САЩ в Източна Сирия "засегнаха" и руските сили

10:56, 14 фев 18 / Свят 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руснаци са сред убитите при сблъсък в Сирия с оглавяваната от Съсединените американски щати  антиджихадитска коалция, този месец, предаде Ройтерс, като се позова на техни източници.

Най-малко шест руски граждани, а вероятно и още десет души, се смятат за загинали в борбата между проправителствените сили и коалицията ръководена от САЩ, в един от най-значителни сблъсъци между двете държави след Студената война.
Миналата седмица САЩ обявиха, че са убили повече от 100 бойци от атакуващата сирийска проправителствена сила от около 500 души по време на сблъсъците на седми и осми февруари. Тогава антиджихадитската коалция нанесе въздушни удари, за да предотврати атака срещу щаб на подкрепяните от нея Сирийски демократични сили (СДС) в източната провинция Дейр аз Зур.

Министерството на отбраната на Русия, което подкрепя сирийския президент Башар ал Асад, каза, че проправителствени милиции са провеждали разузнавателна операция и че в района не е имало руски военнослужещи.
Данните за броя на загиналите руски войници са „променлива величина“. Някои непроверени „изчисления“ предполагат стотици, но това вероятно е преувеличено, твърди Руслан Левиев – водещ изследовател в екипа за разследване на конфликти. Групата му разследва битката с криминалистични подробности. Левиев казва, че с екипа му могат да потвърдят шест смъртни случая.

Смъртта на руснаците под пряк американски огън изглежда много конфликтна. Но отговорът на Москва е заглушен – отражение на несигурната ситуация, в която се намират и двете нации.
Сирия, която навлиза в седмата година на гражданска война, сега е в съвкупност от конкурентни претенции и сили от целия свят. Башар ал Асад е подкрепян от Русия, а шиитската общност от Иран, докато САЩ подкрепят кюрдските сили на СДС, които са били ключов съюзник в борбата с ИДИЛ, основната цел в Сирия за администрацията на президента Доналд Тръмп. Турция също започна офанзива, за да изтласка кюрдските сили, подкрепени от САЩ, от северния град Африн, близо до турската гранциа, което също увеличи напрежението между Вашингтон и Анкара. Израел също предупреди сирийското правителство за присъствието на Иран, след като един от техните изтребители наскоро бе свален над сирийска територия.

Целият този „организиран хаос“ води до задълбочаване на войната в Сирия. Както и неусещайки и неосъзнавайки как доведе до една Трета световна война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама