Анкара: Егейско море трябва да бъде „приятелско” море между Гърция и Турция

13:40, 14 фев 18 / Свят 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анкара "категорично" заяви, че въздържането от напрежение ще бъде "по-добре" за двустранните отношения между Турция и Гърция. Това съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция.

"Ние категорично заявихме пред гръцкия премиер Алексис Ципрас, че ще бъде по-добре да се избягва напрежение по отношение на връзките между двете държави", уточни той ден след телефонен разговор с Ципрас. Двамата са обсъдили последното развитие в Егейско море.

Йълдъръм изтъкна още, че Егейско море трябва да бъде "приятелско" море между Гърция и Турция. Според него акваторията трябва да бъде използвана "ефикасно" в полза и на двете страни.

Наскоро имаше някои нарушения по време на това напрежение, което започна със скалите Кардак, на които отговорихме, допълни турският премиер.

Вчера Атина съобщи, че турски патрулен кораб се е сблъскал с кораб на бреговата охрана на Гърция до оспорваните острови Имия/Кардак. В отговор говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона. 

Атина дори обвини турския президент Ердоган, че подхранва напрежението в региона. „Има напрежение в Турция и някои много трудни проблеми за Ердоган и неговото правителство, които включват обща дестабилизация в по-широкиян регион“, подчерта Цанакопулос.

„С поведението си Турция не допринася за преодоляването на тази ситуация. Всъщност тя прави точно обратното", категоричен е говорителят на правителството в Атина. 
 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 BryanUnara 07:22, 05 окт 23

https://florinka.at.ua/forum/38-29076-1

2 хостинг 07:27, 07 окт 23

https://intersect.host/faq

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама