Сирия отрича да има химически оръжия

17:05, 14 фев 18 / Свят 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Сирия отрече твърденията, че притежава запаси от химически оръжия, като определи използването им за „неморално и неприемливо“, предаде АФП, цитирана от Агенция "Фокус".

Изявлението беше направено от заместник-министърът на външните работи Файсал Мекдад, след като френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Париж ще нанесе въздушни удари в Сирия, ако бъде доказано, че режимът в Дамаск е използвал забранени химически оръжия срещу цивилни граждани.

"Ние ще ударим мястото, откъдето са пратени тези оръжия или там, където те са били организирани. Червената линия ще бъде спазена. Но днес нашите служби все още не са намерили категорични доказателства, че забранени от договорите химически оръжия са били използвани срещу цивилното население", каза Макрон пред Асоциацията на президентската преса.

"Щом като бъдат събрани доказателства, ще направя каквото казах", допълни той, но подчерта, че приоритетът е борбата с терористите.

Припомняме, че наскоро военният министър на САЩ Джеймс Матис също заяви, че нямат доказателства правителството на Сирия да е използвало отровен газ зарин, но САЩ проверяват информация. "Повече сме обезпокоени относно вероятността от използване на зарин. Нямам доказателство. Други групи на място, неправителствени организации, бойци казват, че е използван зарин. Търсим доказателства", каза още Матис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама