Борисов в Скопие, за да отдаде почит на загиналите евреи

08:10, 12 мар 18 / Свят 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов ще участва днес във възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста българският премиер, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в тази церемония на територията на Република Македония. Заедно с него от страната ни пристигат много представители на българската еврейска общност.

През месец март 1943 много голяма част от евреите, които са живеели на територията на днешна Република Македония, са били доведени в Тутовския комбинат (където днес се намира възпоменателната плоча в тяхна памет), след което са изпратени в концлагера "Треблинка" в окупираната от германците Полша, където са унищожени.

По това време България успява да спаси всички свои 48 000 евреи, но за съжаление не успява да спре депортирането на 11 323 души от земите на днешна Гърция и Македония. Преди германското нападение над Югославия през април 1941 година броят на евреите във Варварска Македония е бил 7 762.

В рамките на посещението са планирани и двустранни разговори между премиерите Борисов и Заев. Двамата премиери ще обсъдят както двустранните отношения между двете държави, така и общите проекти на държавите от региона - транспортната, дигитална и енергийна свързаност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама