Парламентът на Каталуния избира регионален лидер

10:06, 12 мар 18 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Каталуния се очаква да избере регионален лидер. Основният кандидат Жорди Санчес е в ареста. В Барселона снощи се проведе протестно шествие, в което се включиха над 45 хиляди привърженици на отделянето на областта.

Жорди Санчес - сепаратистът, който беше номиринан за лидер на Каталуния от партиите, които искат независимост. Той няма да присъства днес на дебата и гласуването в парламента след като миналата седмица съдът отказа да го освободи. Санчес е в ареста от октомври 2017-та, заради "противодържавна дейност". Той е лидер на организацията Каталунско национална събрание. Централното правителство е против неговата кандидатура.

В протестното шествие, което премина по улиците на Барселона, демонстрантите носеха портрети на Санчес и скандираха "Каталуния - Република!". Демонстрацията беше свикана от организацията Каталунско национално събрание.

Според решение на испанския съд от миналия месец, кандидат не може да стане лидер на областта, ако лично не аргументира кандидатурата си. Условие, което Санчес не може да изпълни от ареста. Председателят на Каталунския парламент предупреди, че ще подаде иск в Европейския съд за правата на човека за освобождаването на Санчес, съобщава БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама