Звезден рожденик: Лайза Минели

10:35, 12 мар 18 / Любопитно 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува американската актриса и певица Лайза Минели, която навършва 72 години!

Лайза Минели е американска актриса и певица. Тя е един от малкото артисти печелили всичките четири най-престижни награди „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър).

От 1991 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Лайза Минели е родена на 12 март 1946 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Дъщеря е на световноизвестната актриса Джуди Гарланд, изиграла Дороти в „Магьосникът от Оз“ през 1939 г., и режисьора Винсънт Минели. Основно е била отгледана в студията на MGM, докато родителите ѝ прекарват почти цялото си време там, и прави дебюта си на тригодишна възраст, във филма „In the Good Old Summertime“.Родителите ѝ се развеждат през 1951-ва, а през 1952-ра, майка ѝ се омъжва за Сидни Луфт.

На шестнадесетгодишна възраст, Лайза заживява сама в Ню Йорк, в борбата си за своя собствена кариера в шоубизнеса. Първото ѝ признание, идва за ролята ѝ в театралната продукция „Best Foot Forward“ през 1963-та. Година по-късно, Джуди Гарланд, кани Лайза да участва заедно с нея в представление на „London Paladium“. Шоуто жъне успех мигновено, и на второто представление, Лайза бива включена за постоянно. Представянето на Лайза в Лондон, се превръща в повратна точка в кариерите, и в отношенията на майка и дъщеря. Публиката всеотдайно се влюбва в Лайза и Джуди Гарланд, съзнавайки, че Лайза е вече възрастна, със своя собствена кариера. По време на това шоу, Лайза се запознава с първия си съпруг, Питър Алън, приятел на Джуди.

Лайза печели наградата Тони, на 19-годишна възраст, и бива номинирана за наградата Оскар, на 23-годишна възраст, за ролята си на Пуки Адамс, във филма „The Sterile Cuckoo“. Тя печели „Оскар“, за ролята си на Сали Боус, във филма „Кабаре“. Седемдесетте години са много ангажиращи за Лайза. Постоянно се снима във филми, участва в представления и музикални изяви. Тя, и неиният добър приятел на име Халстън, са редовни посетители на „Studio 54“ – най-известният диск-клуб в света. Браковете ѝ с продуцента Джак Хейли, мл. и Марк Жиро, известен скулптор, завършват с развод.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама