Евродепутатите разискват Истанбулската конвенция и нейната ратификация

10:45, 12 мар 18 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент разисква Истанбулската конвенция и нейната ратификация от страните-членки на ЕС. Пленарната сесия в Страсбург започва днес и ще продължи до четвъртък. 

Спорният документ е приеман нееднозначно в доста страни-членки, сред които и България. Миналата седмица правителството оттегли законопроекта за нейната ратификация, като мотивира отмяната с това, че депутати са сезирали Конституционния съд и предстои той да се произнесе дали документът е в съответствие с Конституцията, предаде БНР. 

Защитниците на конвенцията подчертават, че тя е насочена единствено срещу насилието над жените, докато нейните противници се опасяват, че ще узакони съществуването на третия пол.

Това тълкуване бе категорично отречено от изпълнителния секретар на органа за наблюдение на Истанбулската конвенция Бриджет О’Лафлин. "Това е конвенция за превенция на насилието срещу жени, разбира се, също така срещу мъже и момчета. Тя няма нищо общо с каквито и да било опити да се променя ролята на пола или пък с принуждението хората да приемат пол, различен от този, който имат в момента", каза О’Лафлин. "Единственото, което се казва там, е, че ролята, отредена днес на половете, прави жените по-малко значими и по-малко силни. И заради този стереотип те са по-уязвими за насилие, отколкото мъжете", добави тя.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама