Къщата за любовницата на Леополд - най-скъпата в Европа

10:20, 23 мар 18 / Любопитно 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-скъпата къща в Европа е разположена на френската Ривиера недалеч от град Ница.

Известна като вилата на Леополд, имението е било притежание на белгийския крал Леополд Втори Сакскобургготски, чичо на българския цар Фердинанд и тъст на неговия най-голям брат принц Филип. Тя е била построена през 1902 г. и е била предназначена за неговата любовница Бланш Зели Жозефин Делакроа.

След смъртта на Леополд Втори през 1909 г. Бланш е била изхвърлена от вилата, а там се нанесъл внукът на белгийския крал Алберт Първи.

През годините собствениците на вилата се сменят, а от 1987 г. тя е притежание на банкера Едмонт Сафра и на съпругата му Лили. След смъртта на банкера съпругата е получила оферта за покупка на вилата на стойност 370 млн. евра и допълнително за мебелите 19,5 млн. евро. Такава оферта естествено не се отказва.

Заинтересован купувач по онова време е руският олигарх Михаил Прохоров, който се опита да оттегли офертата и депозита от 39 млн. евро след кризата през 2008 г., но съдебният иск приключил в полза на вдовицата.

Имението се простира на площ от близо 8 хектара. Има 14 спални, спортни терени, мини кино, ресторант, няколко къщи и няколко басейна.

През Втората световна война вилата се използва като болница, а по-късно и за снимките на романтичния трилър на Алфред Хичкок "Да заловиш крадец" с Грейс Кели и Кари Грант.

Днес къщата се оценява на 360 млн. долара.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама