Лиляна Павлова: Надяваме се диалогът ЕС-Турция да бъде възобновен

09:40, 26 мар 18 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възстановяването на диалога и доверието между лидерите в Европа и Турция - това е основната задача на срещата във Варна, в която ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган. Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ. 

По думите ѝ в рамките на това фокусът безспорно е сигурността и бежанците - темата, която е е изключително важна. Изпълнението на споразумението за тяхната интеграция, изпълнението ангажиментите на двете страни и най-вече на Турция за интеграцията и оставането на бежанците в тяхната страна, а от своя страна ангажиментът, който европейските лидери поеха е осигуряването на финансовия ресурс в тази посока, каза още Павлова.

"Темата за финансирането е безспорна, защото е ясен ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на този ресурс. Първият транш от 3 милиарда е факт. Има необходимост от изясняване каква сума е договаряне, дейност и обхват, но проектите са в изпълнение по отношение на първия транш. За втория е обсъдено, той се разделя на два компонента - хуманитарна и нехуманитарна помощ. Хуманитарната е пряко насочена за бежанците. Това не са средства, които се дават на Турция, а за подкрепа на бежанците чрез Турция", обясни Павлова.

Тя уточни, че нехуманитарната помощ касае мерки, дейности, инфраструктура, свързани с образование и здравеопазване. Много е важно е тези средства да отидат ясно и категорично по предназначение, каза тя и допълни, че волята да бъдат осигурени е безспорна.

"Още в петък, когато се договаряше днешната среща, когато получихме мандат, това беше едно голямо усилие и предизвикателство, но се радвам, че получихме мандат за тази среща на лидерите на най-високо ниво тук във Варна. Това е много важна стъпка, защото тя е от интерес както за България, така и за Европа. България като външна граница на челна позиция в ситуацията с Турция. За нас е изключително важно този диалог, добрият диалог, добросъседските отношения, които има между България и Турция, да бъде пренесен по един много добър начин в отношенията ЕС - Турция. Диалог, който видимо беше затруднен. Надявам се, че днес поставяме условията, създаваме една рамка този диалог да бъде възобновен, възстановен и нормализиран. Освен за България, това е важно и за Европа", допълни Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама