Кучетата също не спят от притеснение

19:40, 27 мар 18 / Любопитно 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Между хората и кучетата има много прилики - четириногите страдат и от човешки заболявания, проявяват интелект подобен начовешкия. Оказва се, че кучетата страдат и от безсъние. Това показва проведено в Унгария изследване, публикувано в The Royal Society Scientic Journal. Безсънието е породено не от сложни химични и физични процеси, които протичат в телата им, а заради натрапчиви и тревожни мисли.

Невъзможността да заспим заради препускащите една след друга мисли в главата ни не е никак непозната и на лаещите домашни любимци. Разбира се, те си имат други проблеми, не по-малко важни за тях. В рамките на унгарското изследване е проследен сънят на кучета, които са били изложени на положителни и отрицателни емоции непосредствено преди това.

Животните, обект на нежност от страна на стопаните си, имат по-дълбок и спокоен сън от тези, които са имали среща с непознат за тях човек, например. Техният сън е накъсан, те по-скоро дремят, отколкото да спят дълбоко. Но пък заспиват много по-бързо и точно като човек след час-два са със широко отворени очи в леглото и броят часовете до съмване.

Науката все още не е напреднала толкова, че да знаем какво точно се върти в главата на домашните любимци. Но може да сме сигурни, че изпитват емоции, които имат и последващ ефект, пише Vice.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама