Путин обяви 28-ми март за Ден на траур в памет на жертвите в Кемерово

15:15, 27 мар 18 / Свят 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин обяви 28-ми март за Ден на национален траур за жертвите на пожара в търговския център в Кемерово, при който загинаха най-малко 64 души, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано Путин отлетя за Кемерово, за да провери как върви разследването на пожара. В капана на огъня бяха хванати десетки родители и деца, които били дошли в центъра в първата неделя от пролетната ваканция на учениците. В центъра на Кемерово се събраха хиляди разгневени протестиращи с искания за прозрачно разследване, Путин обаче не отиде при тях.

По-късно днес в няколко руски града ще има възпоменателни митинги за загиналите.

При посещението си в Кемерово Путин посети импровизиран мемориал за загиналите, поставен пред търговския център - на разпространените от пресслужбата му кадри той полага цветя на празен площад, а периметърът е отцепен от охраната му.

Гневните жители се събраха пред сградата на губернаторството и престояха там няколко часа, като много от протестиращите взимаха думата на трибуната и обвиняваха властите в укриване на истинските размери на трагедията.

Един от протестиращите, Игор Востриков, се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център. "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

Заместник-губернаторът окачестви призива на протестиращия като "пиар акция", а Востриков отговори на това изявление, като заяви, че е загубил в пожара съпругата, сестра си и три дъщери на възраст 2,5 и 7 години.

"Те умряха, защото са били заключени в киносалона", каза Востриков в интервю за телевизия "Дожд". "Те викали оттам за помощ: заключени сме, задушаваме се. Никой не помогнал, защото когато избухнал пожарът, всички избягали."

Импровизираният протест показва недоволството на жителите от реакцията на властите на трагедията: губернаторът на Кемеровска област все още не е посетил мястото, нито се е срещал с роднините, отбелязва Асошиейтед прес.

На среща с Путин губернаторът, Аман Тулеев, заяви, че протестите се подстрекават от "опозицията" и "местни интриганти", както и че на митинга не е имало роднини на жертвите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама