Лондон свиква извънредно правителствено заседание заради Сирия

07:20, 12 апр 18 / Свят 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей свиква извънредно правителствено заседание, заради напрежението около предполагаемата химическа атака срещу цивилни в Сирия. Очаква се тя да поиска разрешение за включване на Лондон във военни действия в отговор на нападението.

Според медии на Острова Мей е наредила на британските подводници да се придвижат към Сирия и да я поставят в ракетен обсег като подготовка за удари по сирийската армия, които може да започнат още довечера.

По-рано американският президент Доналд Тръмп отново предупреди за непосредствено предстоящи военни действия. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че на този етап "всички опции са на дневен ред".

Сара Сандърс обяви, че президентът Тръмп не е взел окончателно решение за евентуален удар в Сирия. Все още на масата пред него има няколко възможности. Държавният глава няма времева рамка за възможните действия в Сирия, допълни тя. 

Очаква се тези дни и Франция да реши дали да се включи в евентуална военна операция срещу силите на Башар Асад. Междувременно, руски наблюдатели съобщиха, че сирийската армия е установила пълен контрол над бунтовническият анклав Източна Гута, където беше извършено и предполагаемото химическо нападение. Това обаче все още не е потвърдено.

Сирийски правителствени войски изнасят оборудване от главните летища и военновъздушни бази в очакване на атака от Съединените щати, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от агенция Ройтерс.

Вчера руският президент Владимир Путин изрази надежда, че „здравият разум“ ще надделее в напрегнатата обстановка, създала се след твърденията за химическа атака в Сирия.

В същото време турският премиер Бинали Йълдъръм призова Русия и САЩ да спрат „уличния бой“ за Сирия, като каза, че е време да се остави настрана съперничество, което може да нарани цивилни.

„Това е уличен бой. Те се държат като улични хулигани. Но кой ще плати цената? Цивилните“, каза Йълдъръм в реч в Истанбул. „Сега не е време за съперничество. Време е да се лекуват раните в региона и то съвместно“, добави той.

Междувременно Интерфакс съобщи, че руските ВМС планират учения със стрелби в международни води в близост до Сирия. Руската агенция твърди, че в Средиземно море има около 15 руски военни кораба, след които ракетоносци и подводници, които са обстрелвали „обекти на терористите в Сирия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама