Японският град, в който живеят без боклук (СНИМКИ+ВИДЕО)

19:00, 12 апр 18 / Свят 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеята да живеем без да оставяме след себе си отпадъци става все по-актуална в световен мащаб. Японският град Камикатсу подписва декларация за нулева загуба на ресурси още през 2003 г. А целта е до 2020 г. в малкото
населено място цикълът на повторна употреба на всичко да бъде напълно затворен и около 1500-те жители да не
оставят никаква следва от своето пребиваване.

И днес Камикатсу произвежда почти никакъв боклук. Преди отпадъците са били изгаряни в къщите и дворовете или изхвърляни сред природата, както в много други селски региони. 

Началото на революцията в малкото японско градче е трудно. Според Great Big Story, жителите трябвало да се научат да рециклират всяко едно нещо, което досега просто са захвърляли в кошчето. Разделното събиране на боклука е трудноемко и отнема доста време, но постепенно се превръща в навик.

Според декларацията, приета в Камикатсу, има 45 вида боклук, който може да се рециклира, а не просто да се изгори на двора. Хранителните отпадъци се компостират и се използват от местни ферми за наторяване на продукцията, която след това се предлага на пазара и в заведенията.

Така се образува един затворен цикъл на производство и хората виждат нагледно какво са способни да направят. За сметка на почти нулевия боклук, жителите на японското село получават огромно удовлетворение от малките стъпки към една голяма промяна. 


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама