Цацаров: От Вашингтон поискаха да задържим още четирима българи

15:26, 12 апр 18 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата няма право на избор по случая с Желяз Андреев. Решението е прерогатив единствено и само на съда”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той добави, че определението на Окръжен съд Добрич по случая с Желяз е изключително професионално изготвено.

Договорът със САЩ дава възможност при определени обстоятелства и определяния да се екстрадират български граждани”, уточни главният прокурор.

Вашингтон иска още четирима българи да бъдат арестувани във връзка със случая на Желяз Андреев, но прокуратурата няма да пристъпва към задържане на лицата”, подчерта Цацаров.

Главният прокурор уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969г., за които е установено от органите на МВР, че се намират на територията на столицата и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане.

Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни главният прокурор.

"Българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура", каза още Цацаров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама