Нов протест срещу Истанбулската конвенция във Варна

09:30, 19 май 18 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов протест срещу Истанбулската конвенция и джендър идеологията в образованието ще се проведе във Варна от 14 часа през Фестивалния и конгресен център. Организатор е Инициативният комитет на Гражданска Инициатива "Варна срещу Истанбулската конвенция", предаде БНР. 

Според протестиращите конвенцията внушава, че насилието на мъжа срещу жената е обичайна норма на поведение в нашето общество и въвеждането на джендър-половете ще доведе до спиране на насилието. Истанбулската конвенция изисква да се въведе в учебния материал обучение по „нестериотипни роли на половете”, както и изкореняване на „стереотипните роли”, традиционни за нашето общество. 

От Гражданската Инициатива "Варна срещу Истанбулската конвенция" уточняват, че протестът е и срещу насоките за сексуално обучение в училищата, които са дадени от Световната здравна организация. Те вече са въведени в някои европейски страни, както и в САЩ и Канада. Тези насоки обаче са повод за поредица от протести на родители, коментира Даниела Николова, която е един от създателите на Инициативния комитет.

От гражданската инициатива уточняват, че спазването на конвенция ще бъде контролирано от агенция, наречена GREVIO. Служителите в тази агенция ще са членове на НПО-та с пълен доживотен имунитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама