Русия официално откри първата в света плаваща АЕЦ

15:34, 19 май 18 / Свят 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да задоволи нарастващите нужди от електроенергия в стремежа си да разкрива петролни ресурси в отдалечени арктически региони, Русия е построила плаваща атомна електроцентрала, проект, който критиците наричат "Чернобил на лед".

Русия обяви в събота официално съществуването на първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония в пристанището на северния град Мурманск, където ще бъде заредена с ядрено гориво, преди да се отправи към източен Сибир.

Построен от държавната компания по атомна енергетика "Росатом", корабът с дължина от 144 метра и ширина 30 метра притежава два реактора по 35 мегавата, които са подобни на тези, използвани за захранване на ледоразбивачите.

Шлепът с водоизместимост 21 000 тона ще бъде теглена през лятото на 2019-та година до пристанище Певек в автономния район Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг.

Корабът може да произвежда достатътчно електричество, за да захрани град от 200 000 жители

Шлепът първоначално е трябвало да бъде зареден в Санкт Петербург, но тази работа е била преместена в Мурманск поради загриженост в страните по Балтийско море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама