От 1 юни САЩ облагат стоманата и алуминия от ЕС, Канада и Мексико

08:10, 01 юни 18 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белият дом потвърди официално, че от 1-ви юни влизат в сила митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер веднага отговори, че ЕС ще оповести свои търговски контрамерки. "Това е лош ден за световната търговия", посочи той и допълни, че американските митнически тарифи са напълно неприемливи. 

Канада отговори с налагането на свои тарифи. Министърът на външните работи Кристия Фрийланд обяви, че Канада ще събере 16,6 млрд. долара от вноса на стомана, алуминий и други продукти от САЩ, включително кленов сироп, бира и уиски.

Министерството на икономиката на Мексико също обяви, че ще бъдат предприети реципрочни мерки на американските митнически тарифи. "Ще наложим еквивалентни по размер мерки, касаещи различни продукти, внасяни в Мексико от САЩ. Мерките ще остават в сила, докато САЩ не елиминира своите тарифи".

Митата на САЩ от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий бяха определени от президента Доналд Тръмп още през март, като някои страни, включително тези от ЕС, Канада и Мексико, бяха изключени временно. 

В специално изявление американският министър на търговията Уилбър Рос потвърди, че митата за вноса на стомана ще бъдат от 25%, а тези за вноса на алуминий - от 10%. Той допълни, че Аржентина, Австралия и Бразилия са се съгласили на предложението на САЩ за конкретни квоти на внос и поради това те няма да бъдат засегнати от новите тарифи. 

Решението за Канада и Мексико беше взето, след като преговорите за търговското споразумение NAFTA се проточиха прекалено дълго, посочи Рос. 

Американският търговски министър също така отбеляза, че е имало известен прогрес в преговорите с Европейския съюз, но този прогрес не е бил достатъчен, за да бъде продължен срокът на изключване на ЕС от митническите тарифи. 

Уилбър Рос заплаши: "Ако някоя от страните предприеме ответни наказателни мерки, това ще означава, че няма да могат да се водят по-нататъшни преговори". 

Mред телевизия Си Ен Би Си министърът коментира, че не очаква да се стигне до търговска война с Европа. По думите му, очакваните контрамерки от Брюксел ще имат миниатюрен ефект върху американската икономика. "Помислете колко малко са 3 милиарда долара в продукти, като ги съотнесем към нашата икономика за 18 трилиона. Това е мъничка частица от 1 процент,“ посочи Рос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама