През лятото Марс ще е най-близо до Земята от 15 години

17:40, 01 юни 18 / Любопитно 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В края на юли Марс ще се доближи максимално до Земята, на разстояние на каквото не е бил от 2003 г., съобщи сайтът "Спейс", цитиран от БТА.

От началото на юни до края на август Марс ще се вижда на небето като ярка червено-оранжева звезда с постоянна светлина. Планетата ще е в опозиция на 27-ми юли, т.е. тя ще е в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. 51 дена по-късно ще е в перихелион - най-близката си точка до Слънцето.

Като следствие от това разстоянието от Марс до Земята ще намалее до 57,58 милиона километра на 30-ти юли. Тогава диаметърът на видимия диск на планетата ще е 24,3 дъгови секунди - малко по-малко от възможния максимум от 25,1 дъгови секунди. Червената планета ще свети с магнитуд минус 2,8 - два пъти по-ярко от Юпитер, но по-слабо от Венера.

В края на юли обаче Марс ще е в съзвездието Козирог, което е прекалено на юг. Затова от северните ширини няма да се вижда високо на небето и атмосферната нестабилност ще влошава гледката. Отлична възможност за наблюдения ще има от Южна Америка, Южна Африка и Австралия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама