Дончев: Имаме една година за техническата част по отклоняването на "Турски поток“ към България

11:50, 01 юни 18 / Политика 25 830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България има една година, за да завърши техническата част по проекта за отклонение на "Турски поток“ в посока България. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев. Според него, в целия подготвителен процес е важно да се договори каква част от газа, който ще се доставя, ще е за транзит и каква за търговия. 

"То да се случи е необходимо да се свърши много работа на техническо ниво на първо място от министрите на енергетиката. Основните разговори обаче са във формат газови дружества - "Газпром" и "Булгартрансгаз". Има работа, която трябва да се свърши и с Европейската комисия. Мисля, че ние имаме срок по-малък от година да приключи тази техническа работа. Да предположим, че руска тръба стигне до България. Това е добре. Оттук нататък има много възможни хипотези - транзит, търговия. Тук има различни виждания. Те имат и икономически, и политически, и технически нюанси. Неслучайно споменах, че има много работа да се свърши", коментира Дончев, цитиран от БНР.

В отговор на изказването на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков от вчера, че Русия и България проявяват интерес към развитие на проекта "Турски поток" в посока България, но при преговорите между руския президент и българския премиер не са постигнати конкретни договорености, Дончев също уточни: "Формат на разговори президент и министър-председател да се резервират капацитети и да се изчислява колко милиарда кубически метра газ къде ще се доставя, това е несериозно. Има принципен разговор. Има изразена ясна позиция на руската страна, че това е възможно, предпочитано трасе".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама