Защо нямаме естествено синя и зелена коса?

18:40, 01 юни 18 / Любопитно 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Имаме различни цветове на косата – черна, кестенява, руса и червена. Но нямаме естествено синя и зелена коса. Ето защо това е така.

Очите са се появили на Земята преди около 600 милиона години. Дотогава
живите организми само са усещали слънчевата енергия.

Цветовете при животните са се развили с помощта на различни еволюционни инструменти. Жълтото, червеното, оранжевото идват от каротиноидите в храната. Например червеното на птицата кардинал идва от насекомите и плодовете, с които се храни. Фламингото абсорбира каротеноиди от водораслите и малките животни, за да получи розов цвят.

Синият цвят обаче не се абсорбира толкова лесно, колкото други пигменти в природата. Затова животните са развили физически структури, които да отразяват светлината точно по правилния начин.

Човешката кожа използва пигментация, за да създава комбинации от различни нюанси на кафявото, червеното и жълтото, но не и синьо и зелено.

Например жабите са имали еволюционна необходимост от зелен цвят, за да се крият в тревите, но не могат да го произведат. Затова при тях се е развил жълт пигмент със син структурен цвят, за да се получи нужното зелено.

Хората, както останалите бозайници и повечето гръбначни, по стечение на различни еволюционни фактори,
не са имали нужда от синьо. Затова и хората нямат сини коси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама