Могерини: Европейският съюз не е в търговска война с никого

15:15, 01 юни 18 / Свят 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че ЕС не е във война с никого. Тя каза това по време на съвместно изявление с министъра на външните работи на Китай Ван И в отговор на въпрос за започналата търговска война със САЩ във връзка с влизащите в сила от днес мита върху алуминия и стоманата, предаде БНР. 

"ЕС не е във война с никого. За нас този въпрос не стои – ние преживяхме достатъчно и различни войни в нашата история и това свърши. ЕС е мирен проект, в това число и в областта на търговията. Ние вярваме в глобалната, свободна и честна търговия. И ще продължим по същия начин. Затова и умножаваме търговските споразумения с нашите партньори по света".

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността обаче добави: "EС трябва категорично да защити своите интереси. Затова, както вчера съобщи председателят на Европейската комисия, ЕС ще придвижи въпроса в Световната търговска организация и ще наложи допълнителни мита върху някои стоки, които внасяме от САЩ".

Китайският министър на външните работи Ван И заяви от своя страна, че Китай винаги е защитавал принципите на честната търговия и на глобалната свободна търговия. По повод несъгласията между страната му и САЩ в областта на търговията, той заяви:

"Китай би искал да поддържа духа на равенството и на взаимното уважение. Ние ще продължим разговорите със САЩ и се надявам накрая да стигнем до взаимно изгоден изход".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама