Победа за антиимигрантска партия в Словения

07:50, 04 юни 18 / Свят 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още една победа за антиимигрантска партия в Европа. Словенската демократическа партия на бившия премиер Янез Янша спечели изборите в бившата югославска република с почти 25% от гласовете. 

Въпреки че печели с добра преднина, обаче Янша не може да формира кабинет сам. Партията не успя да преодолее 40%-тната бариера, необходима за това. Повечето формации обявиха, че не искат да се коалират с него.

Кампанията на Янез Янша премина под знака на темата за мигрантите. Такива бяха и първите му думи в изборната нощ. "Тези, които се оплакват, че Словения не показва солидарност, не виждат разликата между бежанци и нелегални имигранти. Че има разлика между хората, бягащи от смъртта и политически преследвания и онези, които искат да се възползват от Европа. Ясно заявихме позицията си на европейските си партньори по време на мигрантската вълна - европейската политика трябва да е насочена към по-добър живот у дома, за да не идват тези хора тук", заяви Янша.

На втора позиция е лявоцентриската "Листа на Марян Шарец" с 12,7% от гласовете. Към момента обаче лидерът ѝ е категоричен, че няма да се коалира с десните. "Поздравявам относителния победител на тези избори, но ние държим на думата си от предизборната кампания. Няма да се коалираме със Словенската демократическа партия. Желаем им късмет в създаването на коалиция", заяви Шарец.

На трето място след парламентарния вот са Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център на досегашния премиер Миро Церар с 9,7 на сто. 

Вотът беше фрагментиран и цели 9 партии ще имат депутати в парламента. Активността на избирателите е била 52 на сто - приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама