Китай към САЩ: Няма да има търговско споразумение, ако бъдат наложени митнически тарифи

12:50, 04 юни 18 / Свят 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати и Китай се приближиха към момента на налагане на митнически тарифи едни на други, тъй като преговарящите постигнаха малък напредък в последните разговори и Пекин заплаши, че няма да спазва постигната сделка за селскостопански и някои други продукти, ако САЩ вървят в посока на налагане на търговски санкции, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Американският секретар на търговията Уилбър Рос и китайският вицепример, отговарящи за икономическата политика Лю Хъ, ръководиха през изминалия уикенд поредния кръг на преговорите в Пекин след няколкодневни разговори между служители на по-ниско ниво от двете страни. Дискусиите се съсредоточиха върху това Китай да изпълни последните обещания да купува повече американски фермерски и енергийни продукти.

Изявлението на Белия дом от миналата седмица, че се предвижда въвеждането на мита за вноса на китайски стоки за 50 млрд. долара, както и на други търговски санкции, обаче накара официалните власти в Пекин да заемат по твърда позиция, посочва "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с дискусиите. "Преди да се ангажира с каквото и да било, китайската страна иска увереност, че Вашингтон няма да предприеме тарифни заплахи", посочи един от тях.

Въпреки това в изявление, публикувано в неделя от официалната китайска информационна агенция "Синхуа", се отбеляза, че и двете страни са постигнали "конкретен напредък" в области като селското стопанство и енергетиката, но тепърва предстоят подробности относно постигнатите споразумения.

"Ако обаче САЩ въведат търговски санкции, включващи въвеждането на мита, всички постигнати резултати от преговорите няма да влязат в сила", се предупреждава в официалното китайско изявление. Това означава, че Китай не само ще се оттегли от споразуменията за закупуване на различни американски продукти, но и че ще отмъсти на САЩ при евентуално въвеждане на търговски санкции, подчертаха официални представители на Пекин, съобщава БНР.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама