Превозвачи разговаряха с транспортния министър по повод пакета "Мобилност"

12:45, 04 юни 18 / Политика 25 888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Превозвачески фирми и министърът на транспорта Ивайло Московски проведоха извънредна среща в Министерството на транспорта. Обсъдени са били предложенията в пакета „Мобилност", които засягат правилата за работа на транспортните фирми в Европа.

Българската позиция по пакета остава против промените, които биха заплашили хиляди български фирми от фалит.

Представители на превозвачите казаха, че очакват на 7 юни на Съвета на министрите да бъде чута позицията на министър Московски, предаде БНТ. По думите им правителството е зад техните искания, но притесненията им остават, тъй като наблюдават популистко говорене от страните в Западна Европа.

Български превозвачи ще протестират в Брюксел днес срещу социалната част от пакет “Мобилност 1”, която ще се гласува в Европейския парламент, заяви за Дарик Васил Пиронков, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, който има и компания за тежкотоварни превози.

Водачи на камиони, които се намират в близост до белгийската столица, дори във Франция и Холандия, ще се включат в протеста, посочи Васил Пиронков. Той добави, че разрешение за протеста има, и то с участие на тежкотоварни машини, а очакванията му са мащабът на недоволството да бъде като на това в София на 17 май.

На този етап няма официално становище къде ще се проведе протеста, коментира Пиронков.

Българската държава твърдо подкрепя позицията и исканията на автомобилните превозвачи, свързани с пакет „Мобилност“ на ЕК. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на днешната среща с представители на бранша.

„В Европейската комисия се пишат закони, които не се знае как ще работят или как ще се контролират. В същото време същите тези закони няма да важат за държави от трети страни, което ощетява българските превозвачи“, изтъкна министър Московски. По думите му на предстоящия съвет на министрите на транспорта на ЕС, който ще се проведе на 7 и 8 юни в Люксембург, по всяка вероятност няма да бъде постигнат общ подход по пакета „Мобилност“. Той увери превозвачите, че в рамките на заседанията на съвета отново ще запознае своите колеги с конкретните искания на българския транспортен бранш.

По време на разговорите беше констатирано, че България получава само частична подкрепа от страните от Централна и Източна Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама