Отбелязваме Международния ден срещу употребата на наркотици

07:50, 26 юни 18 25 664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

26 юни е Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Отбелязването на този ден е начин да се привлече вниманието върху сериозността на проблема. Наркоманията е състояние на психическа или комбинация от психическа и физическа зависимост към даден вид вещество с въздействие върху централната нервна система, при което се изработва зависимост от приемането й. 

От медицинска гледна точка наркоманията е хронично рецидивиращо заболяване, при което са налице неврохимични и молекулярни промени в мозъка. Именно тези промени водят до така нареченото пристрастяване, друг термин, който се използва като синоним на наркомания или силна зависимост към прием на дадено вещество.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании: Канабисът (марихуана, хашиш) е най-често употребяваният незаконен наркотик в България сред хората от всички възрастови групи. Обикновено този наркотик се употребява чрез пушене и в Европа често се смесва с тютюн. Моделите на употреба на канабис варират от инцидентна до редовна и зависима употреба.

На второ място по разпространение на употребата са веществата от групата на стимулантите: екстази, амфетамини, кокаин и метамфетамини. Трябва да се отбележи високият дял на успокоителните/сънотворните, които като форма на медикаментозна наркомания, особено сред по-възрастното население, изискват отделен коментар.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, инциденти с прием на свръхдоза, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост. Още по-тежки могат да бъдат пораженията върху психиката.

Психоактивните вещества въздействат директно върху мозъка и могат да доведат до психическа зависимост; депресия, параноя, агресивно поведение; затруднения с концентрацията, паметта, способността за преценка и вземане на решения; отключване на психични заболявания.

Когато се употребява наркотик през белите дробове, стомаха, червата, вените и т. н. влиза в кръвта и оттам се разпространява в цялото тяло и мозъка. Въпреки че не е докрай изяснено как засягат различните органи и системи (някои ефекти проличават чак след време), наркотиците очевидно предизвикват промени в тялото и нормалната работа на мозъка. 

По принцип, когато човек мисли, фантазира или изпитва някакви усещания, в неговия мозък протичат естествени химически процеси. Всъщност наркотиците не са нищо друго освен външни за тялото вещества, които по химическата си структура наподобяват или взаимодействат с естествените вещества вътре в мозъка и затова могат да го накарат да произвежда фалшиви усещания. 

Повтаряйки тези усещания, човек постепенно започва да губи своята самостоятелност. Няма значение дали имаш „силен организъм“ или колко си интелигентен – просто наркотиците въздействат така върху всеки човешки мозък. Тези въздействия обхващат всички емоционални, мисловни и поведенчески аспекти от нашия живот, които субективно възприемаме като жажда, глад, страх, тревожност, гняв, нежност, любов и т. н. 

Най-общо казано, чрез промяната на мозъчните функции след приемане на психоактивно вещество човекът очаква онези въздействия, които се усещат като удоволствено преживяване и преживяване на „възнаграждение”. Някои наркотици правят човек сънлив и заспиващ. Други могат да го направят много напрегнат, превъзбуден и да го накарат да изпадне в паника. След уптреба на определени дроги се стига до прегряване и опасно обезводняване. В други ситуации човек може да изпадне в безсъзнание, защото взетото количество се е оказало твърде голямо или организмът му има непоносимост към даден наркотик. 

Ако Вие сте свидетели на свръхдоза или сте употребили наркотици, алкохол и се чувствате зле, обадете се веднага на телефон 112. Консултация и съвет по всички въпроси, свързани с наркотиците и алкохола, можете да получите на анонимната и безплатна национална телефонна линия на Националния център по наркомании: 0800 133 22 – от понеделник до петък, от 14.00 до 17.00 часа.

Законът наказва производството, преработването, придобиването, притежанието и разпространението на наркотични вещества. Дори да имате у себе си минимално количество от забранено вещество, рискувате да получите присъда, съгласно чл. 354а от Наказателния кодекс. В случаите на разпространение присъдите са по-високи.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама