Британските депутати дадоха зелена светлина за нова писта на летище "Хийтроу"

10:10, 26 юни 18 / Свят 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският парламент гласува късно снощи да бъде построена на нова, трета, писта на лондонското летище "Хийтроу". Така бе дадена зелена светлина за разширяване на летището след десетилетия отлагане и политически обрати.

Британските депутатите одобриха с 415 гласа, срещу 119 против, разширяването на летище Хийтроу, което от години предизвикваше разногласия. До резултата се стигна след като на депутатите от управляващата Консервативна партия бе наредено да гласуват за проекта, лейбъристите гласуваха по убеждение, въпреки че официалната позиция на ръководството бе да се противопоставят на разширяването на летището, а депутатите от Шотландската национална партия се въздържаха.

Някои депутати и политици бяха против заради опасността от засилване на шума и замърсяването на въздуха в западните райони на Лондон. Еколози изтъкват, че разширеното летище Хийтроу ще изхвърля въглеродни емисии колкото цялата Португалия.

От британския клон на „Грийнпийс“ съобщиха, че няма да оставят така нещата и са готови да се присъединят към междупартийна група от лондонски общини и кмета на столицата Садик Хан за внасяне на съдебно възражение срещу третата писта на „Хийтроу“. А от „Приятели на Земята“ заявиха, че „депутатите, подкрепили тази убийствена за климата писта, ще бъдат сурово съдени от историята“.

Проектът за строеж на трета писта е на стойност 14 милиарда британски лири. Правителството на Тереза Мей смята, че разширяването на летището ще стимулира икономическия растеж и ще даде ясен сигнал за желанието на Великобритания да даде тласък на международната търговия и транспортните връзки във време, когато тя се готви да излезе от Европейския съюз.

Продължителните дебати в парламента бяха белязани от отсъствието на външния министър Борис Джонсън, който е на посещение в Афганистан. Джонсън бе обвинен в предателство, тъй като е смятан за един от най-големите противници на разширяването на летището, но сега, като член на кабинета, умишлено е избягнал вота. Проектът е много спорен, защото макар и да предвижда поне 60 000 нови работни места и големи приходи, е в разрез с норми за защита на природата и не зачита мнението на местните жители. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама