Обсъждане в земеделското министерство на новата селскостопанска политика на ЕС

09:40, 26 юни 18 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на земеделието събира представителите на браншови организации за обсъждане на новата обща селскостопанска политика. България ще получи 7 700 000 000 евро за земеделие през следващия програмен период и трябва да вземе важни решения за тяхното усвояване.

По-малко правила от Брюксел и повече правила на сулфетната държава да избира начина, по който европарите се разпределят. Това е заявката на Еврокомисията за новия програмен период. Това, което е сигурно до момента, е, че парите за преките плащания остават почти същите. За разликата от програмата за селските райони, където страната ни ще разполага с по-малък ресурс. 

Сериозен дебат се очертава и по предложени от Еврокомисията тавани за заплащане, което крие риск от изкуствено раздробяване на големите стопанства, за да избегнат ограниченията. Важно решение за всяка държава е кой ще пише стратегически план за разпределяне на парите, в него трябвало да участват и браншовите организации. У нас обаче те са десетки, без изяснени принципи на представителност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама