Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи

13:00, 26 юни 18 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи. Заради зачестилите напоследък бури от Регионалното управление на образованието направиха спешна проверка, която установи, че 31 от общо 124-те училища в областта нямат система за защита от мълнии, която е задължителна по закон, съобщи БНТ.

Осмо училище „Арсени Костенцев“ в областния център вече седем години няма система за защита срещу мълнии. Била премахната заради ремонт.

"През 2010 и 2011 година на покрива на сградата на 8-мо училище беше направена топлоизолация и хидроизолация. Ремонтът беше осъществен качествено. За съжаление, в края на ремонта, вместо да бъде възстановена мълниезащитната система, тя беше оставена без възстановяване", обясни Сергей Биров, директор на училището.

От пожарната служба са връчили две предписания на директора, но заради липса на средства те не се изпълняват.

"При направено проучване се оказа, че мълниезащитната система ще струва в порядъка между 30 и 40 000 лева. От делегирания бюджет на училището няма как да заделим такава изключително сериозна сума", допълни Биров.

От Регионалното управление по образованието обаче са категорични - до 15 септември всички училища трябва да имат гръмоотводи.

"Там, където няма, със заповед ще задължим директорите на училищата да се задели необходимия финансов ресурс.
Не е ясно дали всички училища ще намерят средства", каза Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление на образованието – Благоевград. 

А синоптиците вече предупреждават за нови гръмотевични бури.

"Не трябва да сме близо до прозорци и врати, те също трябва да се затварят, както не трябва да сме близо и до чешми. Ако се намираме на открито трябва да се отдалечаваме от високи дървета или стърчащи клони, от електропроводи на високи напрежения, метални сгради и съоръжения, огради", посъветва Боян Обецанов, инспектор в сектор „Превантивна и контролна дейност“ към пожарната служба – Благоевград.

Ако сме на открито не трябва да държим в ръцете си и телефони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама