Наблюдават горите във Варненско заради опасността от африканска чума по свинете

10:19, 26 юни 18 25 754 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Горските територии във Варненска област са под постоянен мониторинг заради опасността от разпространение на африканска чума по свинете. Болестта не е открита у нас, но констатираните огнища на заразата в Румъния изискват предприемането на спешни превантивни мерки. Те предвиждат мащабна информационна кампания сред ловните сдружения и намаляване на популацията на дивата свиня. 
Изпълнителната агенция по горите вече отправи призив към ловците за по-интензивен индивидуален отстрел, така че популацията на дива свиня да бъде редуцирана максимално бързо, без това да застрашава биологичния вид. За целта в държавното ловно стопанство „Шерба”, коeто e на територията на Варненска област, беше съставен необходимия план за отстрел по правилата на подборния лов.
Североизточно държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите – Варна, незабавно предприеха разяснителна кампания сред ловните дружини. Тя започна в стопанствата в Добричка област, които са в непосредствена близост до границата с Румъния. 
Ловците са предупредени, че трябва веднага да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и при установена промяна на здравния статус, поведението на животните и/или изменение от нормалния вид на вътрешните им органи. При намерени мъртви прасета е задължително да се предават проби за изследване. Съгласно въведените превантивни мерки отстреляните диви свине трябва да се обезвредят чрез загробване или изгаряне.
Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби. При европейските диви прасета инфекцията причинява много тежки, но неспецифични общи симптоми като треска, слабост, намаляване на апетита, двигателни нарушения и проблеми с дишането, а понякога и диария, кървене от носа или кожата. 
Болестта засяга двата пола и всички възрасти. Тя може да се предава пряко от животно на животно или непряко чрез заразени предмети, включително чрез храна и с калта по колелата на транзитиращ камион. Домашните свине са податливи на вируса, както и дивите. Смъртта на животните настъпва почти винаги в рамките на една седмица. 
Африканската чума по свинете не може да бъде предадена на хората, но те могат да бъдат преносители. Заразеното свинско месо е напълно безвредно за хората и може да се яде. Според специалистите обаче дори няколко небрежно изхвърлени парченца салам биха могли да донесат заразата, а вирусът може да оцелее на обувката в продължение на месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама