Депутатите проведоха дебати по вота на недоверие към кабинета

14:37, 26 юни 18 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите завършиха обсъжданията по внесения от БСП вот на недоверие на правителството. Гласуването по вота на недоверие ще бъде в петък от 9 часа.

Премиерът Бойко Борисов не присъства на дебатите. В пленарната зала бяха двама от заместниците му - Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и 12 министри, сред които и вътрешният министър Валентин Радев, чийто сектор подлагат на вот на недоверие от БСП.

Правителството е неспособно да изпълнява конституционното си задължение да осигурява вътрешната сигурност, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Правителството на Борисов не може да гарантира сигурност  в домовете на хората от кражби, по улиците от убийства и избягали затворници, на митниците от контрабандисти, на границите - от мигранти, няма справедливост. За съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току що се отклонил от втория етаж на районното полицейско управление в Пловдив, задържан за притежание на наркотици и избягал току що от районното в Пловдив. Надявам се, господин Радев, да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне", заяви Нинова, цитирана от БНР.

Според нея най-тежкият проблем за българските граждани е битовата престъпност. „Можем да изредим стотици ежедневни случаи на кражби, нападения, грабежи и побои над хора. Хората са не само незащитени, но и престъпниците остават неразкрити. Според отчета на МВР от февруари 2018 г., 85% от най-масовите и мъчителни за българските граждани престъпления – кражбите, остават неразкрити“, аргументира се лидерът на БСП, предаде БГНЕС.

Левицата разкритикува управляващите и за неизпълненото предизборно обещание за осигуряване на засилено полицейско присъствие в малките населени места. „Слагаме това обещание в графата „неизпълнено“, настоя Нинова.

Като „апотеоз на държавническото безсилие“ в сектора от БСП определят бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев. При бягството си двамата рецидивисти използваха вкарано в затвора незаконно огнестрелно оръжие. Около 2 месеца по-късно Пелов бе убит в престрелка в Ботевград,а Колев все още се издирва.

„Политическите назначения начело на МВР, което няма нищо общо с професионализма, демотивира полицаи и надзиратели. Една година те протестират. Как смятате, че ще се справят надзиратели, които получават 800 лева заплата, а на един затворник се падат 1000 издръжка? Как смятате, че ще се мотивират полицаи, които са без обувки, без униформи, без бензин и дори без хартия в принтерите? Хвалите се, че сте назначили 1000 нови, но над 2000 са напуснали“, каза още лидерът на БСП.

Движението за права и свободи ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП, заради политиката в сектор "Сигурност", потвърди от трибуната на парламента лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

"Не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато става въпрос за националната сигурност и бъдещето на държавата", заяви той.

Опозицията иска оставката на кабинета заради провал в политиката по сигурността. Провалът при гарантирането на сигурността на обществото е най-видим по отношение на битовата престъпност, категорични са социалистите. Те дават и примери за пострадали хора и тежки инциденти. Над 70% от най-масовите и мъчителни за българските граждани престъпления – кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата разкритите грабежи са едва 40%, пишат в мотивите си за вота.

Според БСП правосъдният и вътрешният министър показват неспособност да намерят решение на острите проблеми, свързани с опазването на затворите и издирването на бегълци.

Говорителят на групата на БСП в парламента Елена Йончева поясни защо е необходим този ход: "Ние очакваме подкрепа на целия български народ, защото този вот на недоверие, когато и да бъде внесен, той вече е закъснял. Всички български граждани страдаме от това некадърно управление. Всеки, който е патриот, ще гласува“.

Заместник-председателят на НС и лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки предупреди, че дебатите в пленарната зала ще са тези, които ще определят как ще гласува неговата парламентарна група. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама