Изложба представя българската шевица в Регионалния етнографски музей - Пловдив

18:40, 28 юни 18 / Култура 25 1051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба представя българската шевица в Регионалния етнографски музей - Пловдив. Тя се провежда по повод 50-годишната на колектива за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ на 29 юни от 18:00 ч.

Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” е единственият самодеен колектив в България, школа по везба, от който през годините 12 майсторки везбарки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Носител е на два златни медала, а през годините членовете му са награждавани със: 10 златни медала, 19 сребърни и 24 бронзови. Майсторите от „Росица Чуканова“ са заслужили 36 звания „първенец” и „отличник“, орден „Кирил и Методий“ I степен за художествения ръководител на състава Янка Арсова и плакет на НЦКС-София за Стойка Попова – художествен ръководил на колектива.

В изложбата „Българската шевица – претворена традиция“ свои творби ще представят всички, които през годините са били част от колектива. Могат да се видят майсторски изработки на пъстри шевици, шарени гайтани, везани тъкани, изящни дантели „кенета“ – обшивки на яки за блузи, рокли, носни кърпи, втъкани шевици в елегантни дамски облекла, покривки и тишлайфери. В изложбата ще участват и някои от основателките на колектива: Ана Цекова, Елена Тодорова, Катя Гроздева и Мария Чуринска. Изложбата ще продължи до 13 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама