Мигрантската криза - водеща тема на срещата на върха на ЕС

07:50, 28 юни 18 / Свят 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските лидери се събират днес и утре в Брюксел за среща на върха, която ще е последната за Българското председателство. От 1 юли кормилото на ЕС се поема от Австрия. Основна тема се очаква да бъдат мерките срещу мигрантската криза, като и този път не се очаква пробив по темата и настроението в ЕС не е
оптимистично. Лидерите вече се провалиха в опитите си за решение на свиканата извънредна среща миналия уикенд.

Очертаващата се невъзможност на Европейския съюз да стигне до общо решение на мигрантската криза доведе до мрачни прогнози за бъдещето му. Ден преди срещата на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че залозите вече са много големи, а времето все по-малко. Италианският вицепремиер Матео Салвини прогнозира, че ЕС може да се разпадне до една година, като опасност за бъдещето на Общността видя и българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

"Ако не вземем общоевропейско решение за миграцията, или ще се блокираме дотолкова, че ще се саморазпаднем, или ще разрушим това, което сме изградили", заяви Захариева.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също предупреди, че ЕС е заплашен от смърт, ако не намери общо решение за миграцията.

Очаква се страните членки да договорят по-нататъшно затягане на външните граници на съюза, оказване на повече подкрепа на Либия и проучване на възможността за създаване извън територията на страните-членки на центрове за настаняване на мигранти. Засега обаче няма компромис по най-чувствителния въпрос - разпределянето на кандидатите за убежище из страните от ЕС.

По географски причини, повечето мигранти слизат на суша в Италия и Гърция, а страни като Унгария, Полша, Чехия и Словакия не желаят да споделят бремето и отказват да приемат квоти за бежанци. В същото време липсата на решение дава все повече сила на европейски крайни партии.

Срещата е ключова за германския канцлер Ангела Меркел. Баварските ѝ съюзници ѝ дадоха срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни, като така "охладиха" временно спора, който от седмици застрашава стабилността на управляващата коалиция в страната.

Ако такова споразумение не бъде постигнато обаче, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки. 

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц, чиято страна поема от 1 юли за шест месеца председателството на Съвета на ЕС, заяви, че неговото правителство не желае едностранни мерки на отделни държави по въпроса с миграцията. "Смятаме, че трябва да се намери европейско решение и ние поддържаме предложението на [председателя на Европейския съвет] Доналд Туск относно охраната на външните граници на съюза", каза той. Курц наблегна, че по време на председателския си мандат Виена ще се старае да намали напрежението в ЕС заради мигрантите.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш съобщи, че на планираната за среща в Брюксел между премиерите от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) и френския президент Еманюел Макрон ще бъде обсъдена позицията на Париж за нелегалната миграция и перспективите за разширяването на Европейския съюз. "В четвъртък, час преди откриването на заседанието на Европейския съвет, аз, съвместно с другите премиери от Вишеградската група, ще се срещна с Еманюел Макрон. Ще има за какво да поговорим - било за несполучливите изказвания [на френския президент] за миграцията, било за негативната позиция на Франция за разширяването на ЕС", написа в Twitter премиерът на Чехия.

Европейският съвет освен това се очаква да подкрепи и поздрави решението за начало на предприсъединителни преговори с Македония и Албания, съобщи високопоставен дипломат. Той добави, че в Брюксел се очаква да пристигне македонският премиер Зоран Заев, предаде БТА.

По думите на дипломата се предвижда Европейският съвет да изрази в заключенията си удовлетворение от благоприятното приключване на спора между Атина и Скопие за името на Македония. Очаква се държавните и правителствените ръководители да определят сключеното споразумение като историческо.

Очаква се европейските лидери да удължат до края на януари санкциите, наложени на Русия заради намесата й в Крим, заявиха дипломати и официални лица. Ограниченията, наложени на руския енергиен, отбранителен и финансов сектор, се удължават на всеки шест месеца от налагането им в средата на 2014 г., след като Москва анексира Кримския полуостров и подкрепи бунтовниците в Източна Украйна.

Премиерът Бойко Борисов ще представи основните резултати от Българското ротационно председателство. 

Българското председателство ще информира за степента на изпълнение на законодателните досиета от дневния ред на ЕС в контекста на четирите приоритета на председателството. 

Специален акцент ще бъде поставен върху връщането на Западните Балкани в Стратегическия дневен ред на ЕС, напредъка в изпълнението на инициативите по Отбранителния пакет на ЕС, финализирането на триалога по Директивата за командированите работници в сферата на услугите.

Дневният ред на Съвета включва още дискусии по теми като миграция, сигурност и отбрана, работни места, растеж и конкурентоспособност, иновации и дигитализация и други.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама