Порой и ураганен вятър в Истанбул, наводнения в Гърция (СНИМКИ+ВИДЕО)

07:40, 28 юни 18 / Свят 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проливен дъжд се изля през нощта над Истанбул. Дъждът беше предизвикан от силна буря с  гръмотевици и ураганен вятър. В някои райони падна градушка. За кратко бяха преустановени полетите на международното летище "Ататюрк". Има наводнени жилищни сгради и офиси. 

Поради голямото количество дъжд канализацията на някои места в града се запуши и това превърна улици и булеварди в езера. Имаше повалени дървета и отнесени покриви, предаде БНР. Силният вятър в квартал "Аташехир" събори строително скеле, което рухна върху електрически проводници в съседство и прекъсна електрозахранването в един от районите на квартала за 3 часа.

Предупрежденията на метеоролозите за градушка с големината на орех предния ден накараха истанбулчани да покрият с килими, одеяла, картон и найлон автомобилите си, за да ги предпазят, което породи куриозни гледки.

Силен дъжд и буря имаше и в областите Бурса и Ялова на крайбрежието на Мраморно море. По-рано от пороите беше засегнат град Текирдаг и други населени места в района на Тракия от турската страна на границата.

снимка: facebook

Реки текат по улиците на Гърция, а лепкава кафява кал е покрила домовете на хората.

Жителите на градче на 24 километра от Атина казват, че не са били способни да спрат потоците вода, дошли в рамките на няколко минути от две посоки. Заради наводненията е била затворена връзката към атинската магистрала, а за възстановяването на движението са се включили повече от 100 пожарникари.

Очакват се нови обилни валежи от над 60 литра на квадратен метър. За района на Халкидики е обявен оранжев код за силни дъждове и гръмотевични бури. Местните власти предупреждават жителите и туристите да бъдат внимателни. 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама