Настояват за допълнителни мерки заради африканската чума по свинете

09:30, 28 юни 18 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ситуацията с африканската чума по свинете е много сериозна и е редно колкото се може по-бързо да се предприемат някакви постъпки, които да създадат предпоставките поне да се минимизират щетите, когато дойде това заболяване на територията на нашата страна. Това каза Васил Василев - председател на Националния ловно-рибарски съюз пред БНР. 

Миналата година са отстреляни с около 30% повече диви свине в сравнение с 2016-2017 година, каза той. 

Държавата следва да помисли и за нормативни промени, допълни Василев и поясни, че навлизането на това заболяване е равносилно на спиране на лова на този вид дивеч в следващите 20 години. „95% от свинете се отстрелват по линия на груповото ловуване, срокът, за което е фиксиран и министърът на земеделието може да го намалява, но не и да го увеличи", обясни той.

"За индивидуалното ловуване съществува, съгласно правилника, за всеки един човек да има придружител от държавно горско или ловно стопанство, което е някакъв тип специално отношение именно към дивата свиня, защото при сърната, например, или при индивидуалния лов на хищници такова изискване не съществува“, допълни Василев.

Ловните дружини не би следвало да правят извънредни усилия, за да ограничат популацията в посочената като целева норма, допълни Василев. 

Проблемът с прекалено големите популации най-вече стои на територията на държавни дивечовъдни участъци и държавни ловни стопанства, където ловците нямат отношение. Анализът на разпространението на заболяването в други европейски държави показва, че то се случва предимно в такива стопанства, където не се ловува интензивно. 
Василев приветства идеята за мобилно приложение, което да позволява на ловците да подават сигнали за умрели животни до институциите, което би помогнало за локализиране на огнищата. Ловците се надяват и на допълнително финансиране от държавата.

Д-р Миленка Димитрова от Асоциацията на свиневъдите подчерта, че от асоциацията са поискали спешна среща с министъра на земеделието защото не са наясно какви мерки предприема държавата, а искат „да могат да се впишат“ в тях.

„Мерките, които ние вземаме, са постоянни. Постоянно охраняваме нашите обекти, така че да не допуснем влизане на никакво заразно заболяване. Сега те са засилени и разпространени в по-широк периметър около нашите комплекси“, поясни Димитрова.

В други държави, за да се опазят големите свиневъдни стопанства, биват избивани животните в малките - тип заден двор, където има по няколко прасета, за да се обезопаси периметър. Такива мерки са необходими, категорична е Димитрова. „Хората които гледат по две прасета за лична консумация, можем от бизнеса да се убединим и след това да ги овъзмездим. Никакъв проблем няма“, каза тя.

В новия регламент за границите на ловностопанските райони се дава възможност за безсмислено роене на групите, смята още Димитрова.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама