Закриват център за сираци и деца с увреждания във Варна

10:05, 28 юни 18 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социално-учебният професионален център „Анастасия д-р Железкова”  във Варна приключва дейността си  на 1 септември 2018г. Това каза пред БНР Таня Василева, директор на общинската дирекция „Социални дейности”. 

Новината беше очаквана, имайки предвид факта, че действия по закриване на социалното заведение започнаха през 2016 г. В центъра се обучаваха и живееха младежи от 18 до 25 години с различни увреждания от цялата страна, а някои и пълни сираци. През годините броят им постепенно намаля и последно капацитета на учебното заведение беше намален до 35 души. В момента в него живеят и се обучават 9 младежи. През лятото те ще бъдат настанени в подходящи центрове в страната, съобразно здравословното  им състояние.  Някои ще останат във Варна.

Договорите на работещите социални работници и учители ще бъдат прекратени от 1 септември тази година, каза още Таня Василева. Някои от тях ще се пенсионират, а други ще отидат на борсата, за да си търсят нова работа. 

Към момента няма конкретно решение какво ще се случи със сградата на социалното заведение. Последният ремонт беше направен през 2011 година, със 100-процентово финансиране от ЕС за близо 5 600 000 лева. Ремонтирани бяха учебният корпус, кухнята, актовата зала  и котелното помещение.  Беше сменена дограмата, отремонтирани двата асансьора, бяха сложени и рампи за хора с двигателни увреждания.

Сега тече процедура по  прехвърляне на собствеността на сградата – от държавна в общинска. Най-вероятно след като Община Варна стане собственик  ще се вземе конкретно решение за какво още ще се използва  сградата,  допълни Таня Василева.

В момента там се намират  Центърът за обществена подкрепа, приюта за бездомни, Кризисния център за деца и Областният екип по приемната грижа във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама