В Смолян и Чепеларе е обявено бедствено положение (СНИМКИ)

12:05, 28 юни 18 25 692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Смолян е в бедствено положение. Към 8 ч. тази сутрин в региона са измерени валежи от 50-60 л. кв. м. като се очакват нови 20-30 л. кв. м. до края на денонощието. С оглед на усложнената метеорологична обстановка от НИМХ повишиха предупредителния код за област Смолян до червен. 

Всяко дере носи потенциална опасност вече, каза пред "24 часа" кметът на общината Николай Мелемов.

Река Черна е преляла и наводнила сградата на пожарната, имоти на КАТ-Смолян , обществени сгради, складове, частни имоти.

Обходната магистрала е непроходима и затворена за движение. Свикан е Областният щаб за защита при бедствия и аварии.        

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова обяви бедствено положение в 12.00 часа днес, съобщи радио "Фокус".

Обстановката в родопското градче е изключително усложнена заради дъждовете. Река Чая е повишила значително нивото си, в района на църквата „Света Богородица“ екипи насипват земна маса и чакъл, за да се изгради дига и да не се предотврати излизането от коритото. В началото на града, в района на пожарната, вода от дере, намиращо се наблизо, е придошла ие наводнила главния път за Асеновград.

Главният път за Асеновград, който минава през Чепеларе, е наводнен. Чакърова призова да се шофира много внимателно в Чепеларе. По пътищата в общината и по главния път към Асеновград има опасност от падащи камъни. „Мобилизирана е техниката и навсякъде се работи. Няма затворени пътища и бедстващи хора в общината. В село Зорница вече има активизирани три свлачища, които се разчистват. Дъждът в града продължава да вали и се усилва“, съобщава кметът Славка Чакърова.

Модулно формирование от състава на 101-ви алпийски полк на Сухопътните войски ще окаже помощ на населението в Смолян. То е в състав от 41 военнослужещи, които със специализирана техника ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града. Военнослужещите се включват в спасителните действия след отправена молба от областния управител на област Смолян Недялко Славов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама