Кои храни способстват за по-добра мъжка плодовитост

18:40, 05 юли 18 25 639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако искат мъжете да се сдобият с потомство, добре е да увеличат консумацията на ядки, риба и червено месо, категорични са учените. Червеното месо (свинско, говеждо, агнешко) е сред основните източници на цинк, важен елемент за поддържането на нормални нива на мъжкия полов хормон тестостерон. Минералът е ключов и за производството на здрава и подвижна сперма, съобщава БТА.

Консумацията на мазни риби, подобрява качеството на спермата, тъй като омега-3 мастните киселини в рибата улесняват проникването на сперматозоидите в яйцеклетката.

Ядките също са подходящ избор за мъжете, които искат да станат бащи, установиха испански учени, които разделили 119 здрави мъже на възраст между 18 и 35 години в две групи.

Едната била подложена на традиционен западен хранителен режим, без ядки, докато втората получавала всеки ден по 60 грама микс от бадеми, лешници и орехи.

След 14 седмици било установено, че втората група била с най-качествена сперма, посочва БТА. Учените констатирали при консумиращите ядки 16-процентно увеличение на броя на сперматозоидите.

Били регистрирани също 4% увеличение на жизнеспособността на сперматозоидите, 6% по-голяма подвижност и 1% подобрение в морфологията им.

А кои са храните, които вредят на мъжката плодовитост? Преработеното месо, рафинираните въглехидрати и сладкишите може да повлияят върху подвижността на семенната течност и съответно да доведат до импотентност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама