23 години от подписването на конвенцията за създаване на Европол

09:30, 26 юли 18 / Свят 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешната дата (26.07.2018г.) преди 23 години в Брюксел е подписана конвенцията за създаване на Европейската полицейска агенция Европол.

Основната задача на службата е да допринесе за по-голяма безопасност в Европа, като подпомага правоприлагащите органи в страните от Съюза. Седалището ѝ е в административната столица на Нидерландия – Хага.

Началото на полицейското сътрудничество между държавите членки е поставено през 1976 година с т.нар. „група Треви“, която представлява междуправителствена мрежа от представители на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи.

След това с Договора от Маастрихт бяха определени въпросите от взаимен интерес, с което бяха осигурени законови основания за полицейското сътрудничество (тероризъм, наркотици и други форми на международна престъпност). В него също така беше установен принципът за създаването на „Европейска полицейска служба“ (Европол), която първоначално съществуваше под формата на Отдел за борба с наркотиците към Европол.

Конвенцията за Европол беше подписана на 26 юли 1995 година, но службата започна официално дейността си едва на 1 юли 1999 година въз основа на разширените правомощия, предоставени с Договора от Амстердам (подписан на 2 октомври 1997 година).

В областта на полицейското сътрудничество обаче беше постигнат напредък още преди появата на Европол. Със създаването през 1985 година на Шенгенското пространство, което първоначално включваше само няколко държави членки, трансграничното полицейско сътрудничество се превърна в реалност.

На 1 януари 2010 година Европол е реформирана като пълноправна агенция на ЕС. Това увеличава възможностите на Европол да събира криминална информация, а на Европейския парламент – да контролира дейността и бюджета на Европол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама