Остава бедственото положение след поройния дъжд в Пирдоп

07:30, 26 юли 18 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Остава в сила бедствено положение в Пирдоп, което беше обявено вчера заради проливните дъждове. Две реки излязоха от коритата си и наводниха части от града.

Буйните води на река Славци разрушиха подпорните стени и активизираха старо свлачище край града. От кметството съобщиха, че няма опасност от преливане на язовир Душанци. Пороите наводниха и участък от подбалканския път София-Бургас край Златица.

В ход е планът за бедствия и аварии, като всички включени в него фирми са се отзовали своевременно и оказват съдействие. Общината е предприела всички необходими мерки за ограничаване на пораженията, причинени от проливните дъждове. 

Към момента няма опасност от преливане на язовир Душанци. Водното му ниво е в норма и не представлява опасност за населението. Осъществява се непрекъснато наблюдение и контрол. 

Валежите ще продължат и през следващите дни. На 26 и 27 юли в Пирдоп се очакват валежи от 30 л / кв. м., в часовете от 13.00 до 19.00 часа. Прогнозата е на дежурния синоптик на Националния институт по метеорология и хидрология.

Бедственото положение в Тетевенско остава, докато не бъде гарантирана сигурността на хората.  Временен понтонен мост ще бъде изграден днес от министерство на отбраната, за да бъде осигурен достъп до откъснатите от пороите къщи в Тетевенско.

Водата в този район взе жертва. 36-годишен мъж загина при инцидент под връх Червен край Тетевен, докато се опитвал да премине през придошлите води. Десетки къщи бяха наводнени, водата отнесе и  пътища и мостове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама