Гледат на първо четене промените в Закона за пътищата, с които се въвежда тол система

08:20, 26 юли 18 / Политика 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промените в Закона за пътищата влизат в пленарна зала на първо четене. Те предвиждат нови пътни такси, електронна винетка от януари 2019 г., и въвеждане на тол система от 16 август следващата година. Ново звено в Агенция "Пътна инфраструктура" ще управлява ТОЛ системата. Според вносителите след въвеждането ѝ държавата ще престане да субсидира АПИ.

Промените предвиждат за леките автомобили до 3 тона и половина да се въведе електронна винетка, а за тежкотоварните - тол-такса на база изминато разстояние. Вчера от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие Николай Нанков защити предложенията, внесени от ГЕРБ, а днес ще дебатират народните представители.

Депутатите ще гласуват окончателно и предложените промени в закона за акциза, с които нагревните тютюневи изделия ще се увеличат от 5,5 лева на около 6 лева за кутия.   

Обсъждат се окончателно и промени в Закона за спорта. Ако бъдат одобрени, глобите за нарушения на стадиона ще станат от 1000 до 5000 лева и възможност за налагане на 5-годишна забрана за посещаване на мачове. По новите правила нарушение ще е не само хвърлянето на бомбички, а дори носенето им на стадиона. 

Очаква се депутатите да дадат мандат на министъра на енергетиката да предприеме действие за постигане на съгласие по делото на Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг, "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. В програмата на Народното събрание е включено и окончателно приемане на промени в законите срещу спортното хулиганство и за акцизите и данъчните складове, с които се увеличава облагането върху нагреваемите тютюневи изделия. 

Очаква се депутатите да работят с удължено работно време, за да могат да гласуват всички точки от дневния ред преди да излязат в лятна ваканция. Утре е последният им работен ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама