На Марс е открито първото езеро с течна вода

13:40, 26 юли 18 / Свят 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голямо подземно езеро е открито за първи път на Червената планета, увеличавайки възможността, че на Марс има повече вода – и дори може би живот.

Езерото се намира се под слой марсиански лед и е с широчина около 20 километра, се казва в информацията, публикувана от италиански изследователи в американското списание Science.

Това е най-големия басейн от течна вода, откриван някога на Червената планета.

"Това е зашеметяващ резултат, който подсказва, че водата на Марс не е временна струйка, както при предишните открития, а постоянен резервоар от вода, който осигурява условия за живот за продължителни периоди от време", казва Алън Дъфи, преподавател в Университета Суинбърн в в Австралия , който не е участвал в проучването.

Марс сега е студен, безплоден и сух, но е бил топъл и мокър. Ная планетата е имало много течна вода и езера преди 3,6 милиарда години.

Учените се стремят да намерят признаци на налична днес вода, защото такива открития са от ключово значение за отключването на загадката дали животът някога се е формирал на Марс в неговото минало или дали би могъл да продължи и днес.

Потенциалният достъп до водоизточник може също така да помогне на хора да оцелеят при бъдеща мисия на червената планета.

Откритото езеро едва ли шще може да бъде ползвано като водоизточник, тъй като лежи на 1,5 км. под повърхността в сурова и мразовита среда.

Откритието беше направено с помощта на радарни инструменти на борда на Mars Express на Европейската космическа агенция, която стартира през 2003 г.

Инструментът се нарича Mars Advanced Radar for Subsurface и Ionosphere Sounding (MARSIS) и е проектиран да открива подземни води чрез изпращане на радарни импулси, които проникват под повърхността и в ледени шапки.

MARSIS "след това измерва как радиовълните се разпространяват и отразяват обратно към космическия кораб", обясняват участниците в проучването. Така учените се сдобиват с информация какво има под повърхността. Водещият проучването Роберто Оросеи от националния институт по астрофизика в Болоня изследвал район, разположен в южната ледена шапка на Марс от май 2012 до декември 2015 .

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама