Иран и Пакистан планират сътрудничество в областта на отбраната

11:54, 26 юли 18 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои нова ера на военно сътрудничество между Иран и Пакистан. На 16 юли иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф посети столицата на Пакистан Исламабад, за да се срещне с министъра на отбраната на Пакистан Хаваджа Асиф и президента на страната Мамун Хюсеин.

Иранските информационни агенции съобщават, че срещата, както и последвалите преговори обхващат военното образование, пилотното обучение и тренировките. Също така се говори за военни договори между отбранителните индустрии на двете държави.
Такива обстоятелства не бива да се пренебрегват, особено предвид потенциалните ядрени последици.

От известно време Иран се насочи към Пакистан, който е ядрено въоръжена нация с крехка сигурност. Сътрудничеството би било успешно в голяма част, защото отношенията между Пакистан и Съединените щати са нестабилни и са в продължение на години.

От началото на войната в Афганистан, Пакистан е двуостър меч. От една страна страната захранва НАТО, а от друга страна, тя също така е изградила основните линии за военна доставка на талибаните. Непредпазливата граница на Пакистан с Афганистан и неговите сигурни градове също дадоха на талибанските бойци перфектното място да се оттеглят. Пакистанци затварят очите на терористичната дейност, а корупцията и тежкото правителство допълнително разклатика отношенията между САЩ и Пакистан.

Иран не може да бъде в по-изгодна позиция. Пакистан се нуждае от военна помощ. Техният ядрен арсенал е безполезен срещу радикалните ислямски сили и други заплахи, разпръснати по афганистанската граница. Докато Пакистан прикрива много талибански дейности, това не гарантира безопасността на страната, след като НАТО и САЩ вдигнаха ръце.

Това води до контекста на посещението на иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф. Иран би искал да влезе в празнотата, оставена от Америка. Ако не е внимателен, Пакистан може да се окаже, че е застанал между Афганистан и Индия, когато НАТО се изтегли. Близък съюз с Иран ще задържи западните граници на Пакистан и същевременно ще попречи на войната с Индия.

За неговата помощ Иран ще спечели ядрен съюзник. Съюзът също така ще изгради статута на Иран като „плеймейкър“ в Близкия изток. Геополитически статии изтъкнаха още една гледна точка: "Ако Техеран може да помогне за управлението на Исламабад по начини, които само съюзници правят, това би дало на Иран по-голямо влияние, тъй като култивира връзки с Ню Делхи - за сметка на Вашингтон".

Връзката между нуждаеща се от ядрена сила страна и най-големия източник на тероризъм в света стана възможно благодарение на оттеглянето на Америка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама