Системата „Галилео“ вече има 26 спътника в орбита, осигуряващи по-добра навигация

20:00, 26 юли 18 / Свят 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още четири спътника на системата „Галилео“ бяха изведени успешно в орбита от европейския космодрум във Френска Гвиана с помощта на европейската ракета-носител Ariane-5. С мрежата от 26 спътника понастоящем глобалната спътникова навигационна система на ЕС ще осигурява по-прецизен сигнал за широк спектър от ценни услуги.

„Галилео“ предлага услуги за позициониране и определяне на времето на около 400 милиона потребители от декември 2016 г. С изведените вчера в орбита спътници мрежата на „Галилео“ се доближава до завършването си през 2020 г., когато системата „Галилео“ ще достигне своята пълна оперативна способност. С рекордната точност от 20 cm, която ще бъде постигната тогава, „Галилео“ ще бъде най-точната система за спътникова навигация в света.

Понастоящем „Галилео“ предоставя три вида услуги за спътникова навигация:

- Отворена услуга на „Галилео“: безплатна услуга за позициониране, навигация и определяне на времето. Услуга на „Галилео“ за търсене и спасяване:откриване на мястото на излъчване на сигнали за бедствие от активен маяк.

- Публично регулирана услуга на „Галилео“: кодирана услуга, предназначена за употреба от публичните органи в чувствителни от гледна точка на сигурността сценарии, например при военни операции.

За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. Комисията наскоро предложи всички съществуващи и нови космически дейности да се обединят в рамките на една единствена „Космическа програма на ЕС“ на стойност 16 милиарда евро.

Заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович заяви: "Направихме още една крачка към постигане на пълната работоспособност на „Галилео“ през 2020 г. Със своето жизненоважно значение за все по-голям брой сектори и за тяхната основна модернизация, космическото пространство се превръща в нашия нов икономически хоризонт. Наистина, 10 % от БВП на ЕС зависят от услуги, свързани с космоса. Поради това е необходимо да се стремим към световно лидерство и стратегическа независимост на Европа".

Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, която ръководеше делегацията на Европейската комисия в Куру (Френска Гвиана), заяви: "Можем да се гордеем с нашите успешни космически дейности. Европа се превърна в истинскакосмическа сила. От самото начало на моя мандатцелите бяха ясни: да се развие инфраструктурата своевременно и в рамките на бюджета, да се предоставят първите услуги и да се осигури бързо навлизане на пазара. Днес можем да кажем „успяхме“. Но работата и инвестициите ще продължават в рамките на новата космическа програма на ЕС".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама