Тереза Май призова избирателите да не се притесняват от Брекзит

13:59, 26 юли 18 / Свят 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тереза ​​Май призова избирателите си да не се притесняват за Брекзит, въпреки че правителството й обяви планове за „складиране“ на храна, медицински изделия в случай на по-страшни последици.

Идеята е англичани да се чувстват в увереност и комфорт от новините за плановете, които да бъдат изпълнени, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение през март следващата година.
Но изглежда все по-вероято да има дълбоки разделения в консерваторите по отношение на подхода на Мей, нейното тънко обществено мнозинство и продължаващата съпротива на ЕС спрямо това, което премиерът предлага.

Заместник министър-председателят на Ирландия обвини премиера Мей, че говори за опасностите от несъгласието на Брекзит, а тя отвърна, че прави това, за да предупреди избирателите си за последствията от това, ако не успее да извлече максимума от Брекзит.

Г-жа Май потвърди в телевизионно интервю, че планове за запасяване на основни стоки са в ход, ако вносът от ЕС бъде отрязан от запушени пристанища или регулаторни спорове.
Но запитана дали се тревожи за хората, премиерът каза на британския Channel 5: "Да не се притесняваме за подготовката, която правим, бих казала, че хората трябва да поемат увереност и утеха от факта, че правителството казва, че ние сме в преговори, работим за добра сделка.
Смятам, че можем да постигнем добра сделка, но сме в правото си да се притесняваме, защото не знаем какъв ще бъде резултатът - нека се подготвим за всеки случай".
Тя добави: "Не складираме, защото очакваме война! Това е да се уверим, че ще можем да продължим да вършим нещата, които са необходими, след като сме напуснали Европейския съюз, ако тръгнем без споразумение".

През следващите месеци правителството ще издаде серия от известия, предназначени да подготвят обществото и бизнеса за най-лошия сценарий от напускането на ЕС без сключване на сделка.

Същевременно Международният валутен фонд предупреди, че общата икономика на Обединеното кралство ще страда много повече от ЕС - 4% от БВП, в сравнение с 1,5% в целия Европейски съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама