Уволненият охранител на Макрон: Направих грешка

17:15, 26 юли 18 / Свят 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Александър Бенала - бившият служител в Елисейския дворец, който е в центъра на скандал, засегнал френската изпълнителна власт, признава в интервю за вестник "Монд", че е направил грешка, но отрича да е искал да навреди на президента на Франция Еманюел Макрон, съобщи Франс прес.

"Нямам чувството, че съм предал президента, имам чувството, че съм направил голяма глупост. И че съм направил грешка. Но това е грешка по-скоро от политическа гледна точка: не трябваше да ходя на тези демонстрация като наблюдател и може би трябваше да се държа настрана", казва той за насилието на първомайска демонстрация, за което е обвинен, пише БТА.

Той заявява: "Не смятам, че има заговор, това е истината. За това, което стана после, съм много по-сдържан. На първо място имаше желание да бъде въвлечен президентът, това е сигурно".

Според него случаят, разкрит от вестник "Монд" на 18 юли, е "начин да бъде хванат президентът за яката". Аз бях този, чрез когото да стигнат до него, най-слабото звено".

"Опитаха се да ме уязвят, да ме убият, това беше също и възможност да засегнат президента", твърди Бенала.

Според него "хората, които извадиха наяве тази информация, са на високо ниво, политици и полицаи. Не мисля, че е (министърът на вътрешните работи Жерар) Колон, на когото имам доверие, за него аз съм никой. Но има хора, които работят около него и които биха могли да го направят".

От миналата седмица президентството и правителството са под натиск заради "Бенала гейт", който предизвика няколко разследвания: съдебно, на полицейския инспекторат и на двете камари на парламента (Националното събрание и Сената).

Разследват се ролята и правомощията на Бенала като служител на Елисейския дворец и наказанието, което му е било наложено за проявите му на 1-ви май (15 дни отстраняване от работа), без да бъде информирано правосъдието за случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама