Екзекутираха последните осъдени на смърт членове на японската секта "Аум Шинрикьо

14:59, 26 юли 18 / Свят 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още шестима членове на японската секта „Аум Шинрикьо“, отговорна за смъртносното обгазяване със зарин в метрото в Токио през 1995-а година, бяха екзекутирани. БТА съобщи, че екзекуцията е на последните живи сектанти.
Ръководителят на култа Шоко Асахара, чието истинско име е Шидзуо Мацумото, бе един от седемте, екзекутирани в началото на месец юли.

Сектата е отговорна за редица убийства и различни други престъпления, включително смъртоносна атака, използваща Новичок през 1994-а година. Въпреки това, най-ужасяващата атака на групата остава обгазяването със заринв метрото в Токио, което уби 13 души и около 6 000 други бяха ранени.

Япония никога не е осъждала смъртни присъди на толкова много хора в рамките на един месец, заяви министърът на правосъдието Йоко Камикава. Тя нарече престъпленията им "безпрецедентно зловещи" и каза, че те никога не трябва да се повтарят.

Култът, наречен „Аум Шинрикьо“ (Върховната истина), предвидил апокалиптична конфронтация и натрупал огромен арсенал от биологични и конвенционални оръжия през 90-те години.

Сектата твърдеше, че е имала 10 хиляди последователи в Япония и повече от 30 хиляди в Русия. Тя се е разпуснала, но близо 2 000 души продължават да спазват ритуалите й в три откъснали се групи, които се следят от властите.

Япония не е екзекутирала повече от 10 души за една година от 2008-а година насам, според Amnesty International.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама