Гърция има все повече доказателства, че горските пожари са умишлени

07:55, 27 юли 18 / Свят 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцките власти съобщиха, че имат сериозни индикации, че пожарът край Атина, убил 85 души, е бил причинен умишлено, предадоха световните агенции.

Гръцкият министър на обществения ред Никос Тоскас заяви, че анализ на сателитни кадри и проверки на терен навеждат на мисълта, че пожарът, който е започнал от няколко места в кратка времева рамка в понеделник, е вероятно резултат от умишлен палеж.

Министърът на отбраната Панос Каменос, по време на посещение в пострадалия курорт Мати, посочи като важна причина за бедствието незаконното строителство. Хората обаче обвиниха правителството в "безотговорност". Според тях причината за смъртта на толкова хора е липсата на план за евакуация. Пострадалите казаха, че голяма грешка от страна на властите е било нареждането да се спасяват в морето, когато спасителната фрегата не може да доближи пристанището в Рафина.

"Удавиха се малки деца и възрастни хора, които не могат да плуват, защо не помислихте за това", отправиха въпрос към гръцкия министър хората от Мати.

Министърът на отбраната даде отговор в интервю за медиите. Той подчерта, че основна вина имат незаконните строежи, които предишните правителства не са премахнали. На това мнение са и техническите експерти, които установиха, че много от къщите и вилите са без разрешение за строеж. Не са спазени основни изисквания от разпоредбите за противопожарна защита. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама