Дават издателство на съд заради „Романът на Яворов“

13:20, 02 авг 18 / Култура 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новоиздаденият от изд. „Милениум“ „Романът на Яворов“ от Михаил Кремен е пиратски. За това сигнализираха от изд. „Колибри“, които държат авторските права за издаването на творбата на български език. „Изразяваме дълбокото си възмущение и изненада от публикуването на гореспоменатото произведение в разрез с всички норми в книгоиздаването и в нарушение на българското законодателство.

Издателство „Колибри“ има сключен договор с наследника на автора на творбата Михаил Кремен, който му е преотстъпил изключителните авторските права върху произведението с цел издаването му на български език на територията на Република България и извън страната в целия свят. Договорът е подписан в началото на 2018 г. и ръкописът е включен в издателския план на „Колибри“.

По силата на този договор издателство „Милениум“ очевидно не разполага с авторските права за публикуването на творбата. Това личи ясно и от липсата на знак за авторско право в новоизлезлия двутомник“, се казва в отвореното писмо на „Колибри“, което ще потърси правата си и по съдебен ред. „Обръщаме внимание, че всеки, който разпространява и продава „пиратското“ издание на „Милениум“ на „Романът на Яворов“, става съучастник в нарушаването на Закона за авторското право и сродните му права.“, уточняват още от издателството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама